TRE UKER MED MIDNATTSOL - INGEN MØRKETID

På Selvær er sola sammenhengende over horisonten omtrent i tre uker rundt St. Hans. I følge teorien om at dette kun gjelder nord for Polarsirkelen, skal ikke det være mulig. I verdens virkelighet er det der i mot slik; her er det midnattsol til gangs.

La oss så se på den såkalte mørketida: Nord for oss ligger Bodø, omtrent 110 km i luftlinje. Det er ikke offisiell mørketid i Bodø. Det vil si med flat horisont stemmer det, men på grunn av fjellene rundt byen blir det likevel mørketid. Det samme gjelder for Mo i Rana som i likhet med oss ligger på Polarsirkelen. Røst - som der i mot ligger 120 km rett nord for oss - har flat horisont sør for seg. Der er det heller ikke mørketid. Slik er det også her på Selvær, som ligger ti mil rett i sør for Røst; ingen mørketid, selv rundt vintersolverv. 

Skillet mellom mørketid eller ei burde ideelt sett falt sammen med Polarsirkelen. I virkeligheten ser du sola midtvinters også når du nord for Polarsirkelen, som for eksempel på Røst. Steder med mørketid ligger altså betydelig lenger nord enn hva de «burde» gjøre, og steder med midnattssol ligger også tilsvarende lenger sør. Det skyldes lysbrytningen som skjer i atmosfæren; vi ser en sol som egentlig ikke er der vi ser den, men som befinner seg noen grader lavere.

– Det som er interessant er at brytningsindeksen varierer med fuktigheten og temperaturen i atmosfæren. Derfor kan det i enkelte værsituasjoner være sol lenger nord enn ellers. Det vil si at områder i grenseområdene faktisk kan få mørketid ett år, mens de opplever sol et annet år, forteller statsmeteorolog Eirik Samuelsen ved Værvarslinga for Nord-Norge.

image.png